Kopers kunnen zich geen missers veroorloven

0
629

Kopers kunnen zich geen missers veroorloven

GOOI – ”Meer dan 60 procent van de overnames in het MKB mislukt. Dit is niet alleen slecht voor de koper, maar ook voor de medewerkers en alle bedrijven die afhankelijk zijn van de continuïteit van het bedrijf. En natuurlijk voor de Nederlandse economie. ”Immers, het MKB is de motor van de BV Nederland”, aldus Gerda Nobel tijdens een onlangs gehouden workshop.

Nobel werkt sinds 1991 binnen het MKB in Noord-Holland als waardeerder en overnameadviseur en begeleidt al 25 jaar kopers naar een succesvolle overname. Zij vertelde tijdens de workshop over de juiste stappen in het overnameproces. Deelnemers kregen inzicht in wat het bedrijf waard is en dat bedrijfsovername niet alleen gebaseerd kan worden op formules en rekensommetjes. ”Om de overname wel een succes te laten zijn, moeten de kopers zich veel beter voorbereiden en zich niet laten imponeren door rekensommetjes en formules. Het gaat om de potentie van het bedrijf in combinatie met de strategie en vaardigheden van de koper.”

In verwarring

Om te vervolgen met: ”Kopers en opvolgers worden vaak in verwarring gebracht door alle formules en termen die worden gebruikt door de adviseurs van de verkoper. Ze staan helemaal alleen voor een van de belangrijkste beslissingen in hun leven. Hoe neem je een bedrijf over, wat is ‘gebruikelijk’ en hoe bepaal je de waarde? Kopers kunnen zich ook geen missers veroorloven. Niet alleen brengen ze zichzelf in moeilijkheden, maar ook de mensen en bedrijven die afhankelijk zijn van het bedrijf.

Foto: Gerda Nobel tijdens een van de workshops.