Auto van het jaar

0
638

Auto van het Jaar

GOOI- Begin maart 2019 wordt aan de vooravond van de autotentoonstelling van Genève traditiegetrouw de nieuwe Auto van het Jaar (2019) bekend gemaakt. Er zijn nog zeven modellen in de race. Dat zijn in alfabetische volgorde de Alpine A110, Citroën C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-PACE, Kia Ceed, Mercedes A-klasse en de Peugeot 508. Als het aan mij ligt, mag de Alpine winnen, maar ik ben bang dat dit niet gaat gebeuren. Doorgaans wordt namelijk een ‘veilige’ keuze gemaakt. Ik tip de Ford Focus of de Peugeot 508 als winnaar voor dit jaar.

De in 2002 overleden Fred van der Vlugt, een van de grondleggers van het nog immer bestaande automagazine Autovisie was begin jaren zestig van de vorige eeuw de bedenker van de verkiezing. Bij het oudere publiek is hij vooral bekend dankzij ‘Wereld op Wielen’, het eerste autoconsumentenprogramma op tv. U kunt zich wellicht de ‘koude test’ nog herinneren, waarin Fred met een dikke jas aan en een muts op de vriescel in stapte om de auto te starten. De eerste auto van het jaar was de Rover 2000 in 1964. Andere dan Europese merken hadden, zeker in de beginjaren, geen schijn van kans. Pas in 1974 was de Honda Civic de eerste Japanse auto in de top-3 en in 2000 was de Toyota Yaris de eerste niet Europese Auto va het Jaar. Later volgden de Toyota Prius (2005) en de Nissan LEAF (2011). Het wachten is op de eerste Koreaan die de titel opeist. De Kia Ceed staat wel mooi bij de kandidaten.

Op dit moment bestaat de jury uit 59 autojournalisten uit 23 landen. Dat bij het verdelen van de punten enig chauvinisme niet vreemd is, laat zich raden. Dat Franse juryleden de Franse modellen voortrokken, Duitsers de Duitse, Italianen de Italiaanse en Engelsen de Engelse zorgde op die manier voor een zekere balans.

Met de titel op zak kan een automerk een jaar lang goede sier maken, maar of het tot hogere verkopen leidt, is moeilijk te meten. Toch is het ieder jaar weer een leuk mediacircus, waar ik altijd vol verwachting naar uitkijk.

Hans van Sunder
Autojournalist
HvS Publiciteit
hvsunder@gmail.com