Nederlandse bedrijven: verlicht en verwarm alleen daar waar mensen écht zijn

0
982

Gooi- De roep om de afhankelijkheid van gas te verminderen is groot. Daarbij gaan allerlei argumenten over tafel, maar het minderen van energieverbruik is iets wat je maar weinig hoort. En dat is vreemd, want morgen zijn we echt niet van het gas af. Wat bedrijven wél kunnen doen is het verbruik verminderen. Sterker nog: het is verreweg de eenvoudigste manier om direct minder afhankelijk te worden van (buitenlands) gas.

Begin eens bij het alleen verwarmen en verlichten waar ook daadwerkelijk mensen zijn. Moeten al die lampen aan de Zuidas nu écht de hele nacht aanblijven? En als het grootste deel van het personeel toch thuiswerkt, waarom gaan collega’s dan niet gezellig op één verdieping bij elkaar zitten en doen ze de rest van de lampen en verwarming uit? Besparing op energie is de enige structurele weg vooruit, samen met de transitie naar duurzame energie. Het kan, het levert direct geld op en brengt onze doelstellingen – ook ten aanzien van Groningen – dichterbij.. De Oekraïne-oorlog zou daar geen reden voor moeten vormen.

Dit is een expertquote van Maria van der Heijden, Directeur-bestuurder, MVO Nederland

Aanleiding: Klimaatminister: ‘In ergste scenario kan hele gemeente of provincie worden afgesloten van gas’ | Binnenland | AD.nl

Foto: Maria van der Heijden, MVO Nederland