Grote ‘ontslagnamegolf’ is ook in Nederland al dagelijkse realiteit

0
785
Foto: Stella Gommans

Grote ‘ontslagnamegolf’ is ook in Nederland al dagelijkse realiteit

Miljoenen Amerikanen namen de afgelopen maanden ontslag, op zoek naar nieuw werk of zelfs een compleet andere carrière. De Amerikaanse media zijn zó onder de indruk van deze ontslagnamegolf dat die zelfs een eigen naam heeft gekregen: The Great Resignation.

Toch verbaast deze ontslagnamegolf me niet. In onze praktijk vangen we al zeker vijf jaar zulke signalen op, en ik denk zeker te weten dat deze ontslaggolf ook in Nederland allang bezig is. Niet alleen is het aantal cliënten in onze praktijk drastisch gestegen, maar ze vragen ook op een ander moment in hun carrière om advies. Voorheen kwamen cliënten vooral na hun ontslag, nu komen er juist veel dertigers die nog in vaste dienst zijn. Zij zeggen heel eerlijk: “Ik wil dit werk niet langer doen.”

Er zijn grofweg drie redenen waarom vooral jonge werknemers uitgerekend nu actie ondernemen. Ten eerste merk ik dat de eisen van de werkgever simpelweg te hoog zijn. Veel jongeren houden wel van het principe work hard, play hard, maar dan moet er wel voldoende tijd zijn om te “spelen”. Een bizar hoog percentage dertigers kampt met burn-out-klachten. Volgens de Burn Out Poli en onderzoek van TNO zijn dat één op de zes professionals. Het meest in de zorg en ICT, het minst in de agrarische sector.

Daarnaast worden veel functies minder interessant. Processen, regels en richtlijnen worden steeds belangrijker, ten koste van de inhoud. Dat merk je van de zorg tot het bedrijfsleven. Zo stond er laatst een sales manager aan mijn bureau die op pad werd gestuurd met voorgedrukte en juridisch dichtgetimmerde contracten. Hij hoefde de klant alleen nog een krabbel te laten zetten. Zoiets breekt je op.

Tot slot is er momenteel een groot tekort aan gekwalificeerd personeel.. Mensen kunnen het zich permitteren om op zoek te gaan naar ander werk, want je vindt in de meeste gevallen wel wat anders.

De meest gehoorde klacht van deze ontevreden werknemers? Zij willen van betekenis zijn, geen inwisselbare robots. Dat kunnen werkgevers maar beter in hun oren knopen.

Dit is een expertquote van Hans Boer, directeur Van Ede & Partners

Aanleiding: Grote ontslagnamegolf in VS raast voort: ‘Covid zette voor mij alles in perspectief’ | Het Parool

Foto: Stella Gommans