Fotoboek Yvette van den Berg brengt natuurgeluk

0
472

GOOI – In haar nieuwe boek Gezond met NatureBliss; een Visueel Medicijn vertaalt natuurfotograaf Yvette van den Berg wetenschappelijk onderzoek over het effect van natuur op de gezondheid in een inspirerend verhaal in woord en beeld.

Natuurfotograaf Yvette van den Berg uit Lage Vuursche ervaart de heilzame effecten van de natuur zelf als ze met haar camera de natuur in trekt. Het is haar missie om ook ánderen dat natuurgeluk te laten ervaren. Vanuit die missie heeft Van den Berg nu wetenschappelijke onderzoeken en eigen ervaringen bij elkaar gebracht in een prettig leesbaar en mooi vormgegeven boek.

Wetenschap toegankelijk maken

”Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bewegen in de natuur niet alleen zorgt voor minder stress en een lagere bloeddruk, maar ook voor de aanmaak van gelukshormonen als dopamine, serotonine en endorfine in ons brein”, vertelt ze. ”Alleen al het kijken naar natuurbeelden blijkt een gunstig effect te hebben op onze weerstand en onze geluksbeleving. Dat moeten veel meer mensen weten! Maar wetenschappelijke teksten zijn taai en daarom maak ik die inzichten in mijn boek toegankelijk voor iedereen.”

Bewustwording

In 2016 startte Van den Berg als natuurfotograaf. Inmiddels heeft ze meer dan twintig exposities op haar naam staan en werd een aantal van haar foto’s bekroond. Haar werk hing niet alleen in ziekenhuizen en verzorgingshuizen, maar ook bij fotofestival OFF in Naarden, in het Muntgebouw in Utrecht en onlangs nog in de Mariënhof in Amersfoort. Gaandeweg heeft haar focus zich verbreed.
Van den Berg: ”Ik besefte steeds duidelijker dat het mij niet alleen om de foto’s ging, maar vooral om bewustwording. Ik wil natuurgeluk brengen door mensen en natuur letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar te brengen.”

Natuurwandelingen

Onder de naam NatureBliss organiseert Van den Berg sinds twee jaar natuurwandelingen rond
zonsopkomst waarin deelnemers de stilte en schoonheid van de natuur ervaren. ”Aan de reacties na afloop van zo’n NatureBliss Walk merk ik elke keer hoeveel indruk zo’n natuurbezoek maakt. Mijn camera fungeert daarbij vooral als een mooi instrument om zonder camera te leren kijken.”

Raken en inspireren

Het boek Gezond met NatureBliss; een Visueel Medicijn bevat niet alleen informatieve teksten. Van den Berg: ”Alleen informatie is niet genoeg. Ik wil mensen raken en inspireren om volgende stappen te zetten. Daarom biedt het boek ook herkenbare persoonlijke ervaringen en veel foto’s die de schoonheid van de natuur laten zien.” De fotograaf wil haar boodschap vooral laten landen buiten de kring van mensen die de heilzame werking van de natuur al tussen de oren hebben. ”Ik denk dat iedereen die met gezondheid bezig is, zowel privé als professioneel, er iets uit kan halen. Bovenal hoop ik mensen te inspireren om daadwerkelijk naar buiten te gaan en natuurgeluk te ervaren.”

Meer informatie over het boek is te vinden op www.naturebliss.nl

Voorkant kalender.
.