Zita Pels wil Europese regelgeving circulaire economie verbeteren

0
400

GOOI – Europese regels belemmeren innovaties op het gebied van circulaire economie. Gedeputeerde Zita Pels kaart dit aan in Europa.

Wist u dat wc-papier uit het riool kan dienen als grondstof voor bijvoorbeeld tuinstoelen, asfalt of isolatiemateriaal in de bouw? Dat is goed nieuws, helemaal nu primaire grondstoffen steeds schaarser worden. Toch belemmert Europese regelgeving vaak de mogelijkheid van rioolwater als bron voor schone grondstoffen, zoals Cellulose uit wc-papier. Na zuivering blijft het water en de daaruit verwijderde grondstoffen nu nog bestempeld als afval, waardoor deze niet verder gebruikt mogen worden. Dergelijke wet- en regelgeving staat daarmee de transitie naar een circulaire economie in de weg.

Resolutie

Tijdens de Annual Business Meeting van de North Sea Commission is op 6 november een resolutie met standpunten over dit onderwerp goedgekeurd. Het doel van de resolutie is om die belemmerende Europese regelgeving met betrekking tot hergebruik van afvalstoffen te verbeteren. Gedeputeerde Circulaire Economie Zita Pels bespreekt de resolutie binnenkort namens de North Sea Commission met leden van de Europese Commissie.
”Innovatieve circulaire ondernemers geven aan dat zij voor de uitvoering van hun activiteiten tegen belemmerende Europese regelgeving aanlopen. Bedrijven moeten zich bijvoorbeeld als afvalverwerker registreren terwijl zij dat niet zijn, en dat ook niet willen zijn”, aldus Zita Pels. “Wij willen in 2050 volledig circulair zijn, maar de regelgeving van gisteren blokkeert de innovatieve oplossingen voor morgen. Ook het verschil in implementatie van die regelgeving in de lidstaten zorgt voor struikelblokken. Ik wil ondernemers die circulair bezig zijn steunen en ga dan ook graag voor hen de belemmeringen in de regelgeving aankaarten in Europa.”

Project WOW!

De provincie Noord-Holland is medefinancier van het Europese project WOW! (Wider business Opportunities for raw materials from Waste water); een goed voorbeeld van een project dat te maken heeft met deze wet- en regelgeving. WOW! wil namelijk laten zien dat het echt kan: grondstoffen uit rioolwater halen en omzetten naar waardevolle producten. Daarmee wordt bijgedragen aan een circulaire economie. Door afvalwater maximaal te zuiveren blijven waardevolle grondstoffen zoals Fosfaat en Cellulose behouden. Ook zorgt zuivering voor een hogere kwaliteit van oppervlaktewater, dat uiteindelijk de Noordzee instroomt. De huidige belemmerende Europese regelgeving zorgt voor verlies van waardevolle materialen, verhoogde CO2-uitstoot en een minder efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Zita Pels: ”Het aankaarten van onze resolutie bij de Europese Commissie biedt kansen voor een versnelling van de circulaire economie, en ook voor een schonere Noordzee.”