Afstand tot werk is te overbruggen

0
382

GOOI – Wie lastig aan werk komt krijgt een steeds grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Social return overbrugt die afstand. De vernieuwde website www.noord-holland.nl/socialreturn geeft de contractpartners van de provincie een idee van de mogelijkheden om mensen dichter bij werk te brengen.

Het kan iedereen, met elk opleidingsniveau, overkomen: afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door ziekte, ontslag, een beperking of als statushouder (vluchteling met een verblijfsvergunning). Ook kunnen mbo-stagiairs extra kansen gebruiken. De provincie Noord-Holland heeft daarom als contractverplichting opgenomen dat bedrijven deze mensen werk(ervaring) bieden, sociaal inkopen of initiatieven ondersteunen die zijn gericht op arbeidsparticipatie.

Steuntje in de rug

De provincie koopt jaarlijks voor vele miljoenen in. Denk aan bijvoorbeeld aanleg van wegen, het openbaar vervoer, onderhoud van groen, catering of administratie. Wanneer de provincie diensten of werken inkoopt maakt de provincie afspraken met haar contractpartners. Op die manier krijgen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een steuntje in de rug. Zo leveren investeringen van de provincie ook sociale winst op.

Iedereen doet mee

Gedeputeerde Zita Pels: “Onze gedachte hierachter is: iedereen doet mee. Dat levert ook wat op voor onze contractpartners: met een beetje maatwerk krijg je namelijk de perfect gemotiveerde werknemer. Op deze manier winnen alle partijen hier iets bij.”

Juist nu

Juist in deze tijden van corona is het belangrijk om aandacht te geven aan social return. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt lopen namelijk de kans om nu nog meer aan de kant te komen. Om deze groep aan boord te houden houdt de provincie als opdrachtgever vast aan haar sociale doelstellingen.

Vernieuwde website

De vernieuwde website www.noord-holland.nl/socialreturn helpt contractpartners van de provincie op weg. Hier staan praktijkvoorbeelden en kunnen organisaties inspiratie en mogelijkheden vinden om aan de social-returnverplichting te voldoen.