Vallende ster

0
504
Résultats financiers 2017

Vallende ster

Zo vlak voor Kerst wil ik het over een vallende ster hebben. Nee, niet een meteoor die je soms aan de hemel kunt zien, maar een van de machtigste mannen in de auto-industrie: Carlos Ghosn.

De Fransman, geboren in Brazilië uit Libanese ouders, is de baas van Renault, Nissan en Mitsubishi. Hij is door de Japanse justitie, samen met directeur Greg Kelly, gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Uit intern onderzoek van Nissan zelf bleek dat Ghosn, samen met directeur Greg Kelly, al jaren aan inkomstenfraude deed en dat zij samen in totaal zo’n 38 miljoen euro hebben weggesluisd. Hij en Kelly zijn daarop op staande voet ontslagen en ook bij Mitsubishi is Ghosn de laan uit gestuurd.
Wat deze kwestie voor zijn positie bij Renault zal betekenen, is vooralsnog nog onduidelijk. Hij is nog de baas van de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie en voorzitter bij Renault , maar zijn handelen heeft mogelijk ook repercussies voor die posities.

Wat Ghosn bezielde is moeilijk te bevatten. Zou macht dan toch echt corrumperen? Hij heeft een zeer succesvolle carrière achter de rug. Die begon in 1978 bij bandenfabrikant Michelin. Hij verhuisde in 1996 naar Renault, hielp de kwakkelende Franse autobouwer er weer bovenop en flikte hetzelfde kunstje nog een keer bij Nissan. Beide keren door veel banen te schrappen, dat hem de bijnaam ‘Le Cost Killer’ opleverde. Maar Ghosn maakte zowel Renault als Nissan weer winstgevend en leek bij Mitsubishi ook op de goede weg. Ghosn stond aan de top van het op een na grootste autoconcern ter wereld.

Hoge bomen vangen veel wind, dat is bekend. Ghosn had een cultstatus in Japan door Nissan er weer bovenop te helpen, maar in Frankrijk lag hij regelmatig onder vuur. De laatste vijf jaar was er telkens hommeles over zijn salaris. Hij ontving over 2017 een bedrag van 7,4 miljoen euro bij Renault, al was de Franse overheid dat voor 15 procent eigenaar is, daar fel op tegen.

Nu lijkt het einde van het tijdperk Carlos Ghosn nabij. De man die Renault, Nissan en wellicht ook Mitsubishi weer winstgevend maakte, wordt ervan verdacht dat hij op ongeoorloofde wijze ook zijn eigen portemonnee spekte en zorgde met zijn arrestatie en passant ook nog voor een enorme koersval van het aandeel Renault.
Het kan verkeren, sprak ooit eens dichter Bredero.

Hans van Sunder
Autojournalist
HvS Publiciteit
hvsunder@gmail.com