Natuur aan de muur

  0
  531

  Meer welzijn, een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim

  Natuur op kantoor heeft vele voordelen

  GOOI – Er zijn prachtige quotes geschreven over de heilzame kracht van de natuur. Hippocrates schreef ‘Nature itself is the best physician’ en zo zie ik het ook. Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het belang van Natuur in onze leef- en werkomgeving.

  Onze werkomgeving heeft veel invloed op ons welzijn en onze prestaties. We zijn ons er misschien niet altijd van bewust, maar wist je dat Nederlandse werknemers gemiddeld 33 uur per week op kantoor doorbrengen? Als je daarover nadenkt, realiseer je je hoeveel impact je omgeving kan hebben op jouw welzijn, creativiteit en productiviteit.

  Als ik met mensen praat over mijn missie ‘NatuurGeluk voor iedereen’ dan vertel ik over de positieve effecten van de natuur op onze gezondheid en ons welzijn. Ik ben ervan overtuigd dat de heilzame werking van de natuur vanzelfsprekend zou moeten zijn voor iedereen.

  Het is immers bekend dat het heel gezond is om regelmatig buiten te zijn in een natuurlijke omgeving. Een bezoek aan de natuur leidt tot vermindering van pijn en negatieve emoties. We hebben minder last van piekergedachten en we ervaren een toename van positieve gevoelens en energie. Daarnaast maakt de natuur ons creatiever, het ontspant, het stimuleert tot bewegen en het verlaagt de hartslag en bloeddruk.

  Voel je je moe en gespannen? Ervaar je stress? Ga dan regelmatig naar buiten en geniet van de schoonheid en de heilzame kracht van de natuur.

  Wat als het niet lukt?

  Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om regelmatig en zelfstandig naar buiten te gaan. Dat kan zijn door een fysieke beperking of door ouderdom, maar het kan ook zijn dat je door je drukke en kantoorgebonden werkzaamheden nauwelijks buiten komt.

  En wat doe je dan? Ik adviseer om tóch tijd vrij te maken om naar buiten te gaan, want in sommige gevallen is het een kwestie van prioriteit. Maar als het echt niet gaat, kun je de natuur naar binnen halen. Met mijn foto’s wil ik NatuurGeluk voor iedereen beschikbaar maken. Dus óók als je niet in staat bent om zelf regelmatig naar buiten te gaan.
  Binnen je leef- èn werkomgeving profiteer je dan van de positieve effecten die natuurfoto’s hebben op onze gezondheid en geluksbeleving.

  Vluchtheuvel voor onze hersenen

  Verschillende studies (o.a. University van Stanford en Cornell, maar ook de Universiteit van Wageningen, Groningen en Amsterdam) hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de positieve effecten van het kijken naar natuurfoto’s. Aan de hand van wangslijm is te testen wat er gebeurt met het cortisolniveau in ons lichaam. Hoe meer groen in je omgeving, hoe sneller de afname van het stresshormoon cortisol.

  Zoals ik begon in dit artikel ontstaat er gelukkig steeds meer bewustzijn omtrent de heilzame kracht van de natuur. Zo heeft Interfact wereldwijd onderzoek laten doen naar de effecten van natuur op de werkplek. Hieruit blijkt dat werkplekken met natuurlijke elementen zorgen voor 15 procent meer welzijn, 15 procent hogere creativiteit en 6 procent hogere productiviteit.

  Investeren in natuurdesign

  Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen, is investeren in op natuur geïnspireerd design een must. De kosten voor de aanschaf van natuurfoto’s kunnen eenvoudig worden terugverdiend. Hoofdzakelijk door het lagere ziekteverzuim en het beter functioneren van medewerkers.

  Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen. Het hebben van een werkplek met natuurlijke elementen zoals planten, kleuren en natuurbeelden wordt daarmee steeds belangrijker.

  Ziekteverzuim verlagen

  Naast het verhogen van de productiviteit is het ook belangrijk om stil te staan bij een ander voordeel van investeren in natuur op de werkplek: lager ziekteverzuim kan je veel geld besparen. Zo kost een zieke werknemer gemiddeld 1,5 tot 2 keer zijn salaris.
  Met het tegengaan van ziekteverzuim is dus veel te winnen!

  Met de krapte op de arbeidsmarkt en de daarmee gepaard gaande hoge werkdruk is het risico op een burnout de laatste tien jaar enorm gestegen. Ook in dit kader bewijzen natuurfoto’s hun kracht, wat met natuurfoto’s op kantoor verlaagt de kans op een burn-out met maar liefst 10 procent!
  Het ziekteverzuim wordt dus drastisch verminderd. Uitzicht op natuur, ook nabootsing, heeft een sterke impact op emoties en welzijn.

  Visueel medicijn

  Wanneer we kijken naar natuur(foto’s), maakt het brein dopamine aan. Dit ‘feel good’-hormoon geeft een gevoel van genot en blijdschap: geluk, dus (en gelukkige medewerkers zijn trouwe medewerkers). Als we iets mooi vinden, geeft het beloningssysteem in de hersenen dopamine af.
  Natuur aan de muur is dus dé shortcut om van werkstress naar werkplezier te gaan.

  Yvette van den Berg

  Natuurfotograaf en spreker bij Yvette Natuurfotografie

  Voor meer informatie: www.yvettenatuurfotografie.nl

  Foto:
  Yvette van den Berg.