Burgemeester Gooise Meren tijdens Gooisenetwerkborrel

0
642

Burgemeester Gooise Meren tijdens Gooisenetwerkborrel:

“Betere samenwerking goed voor ondernemers in Gooi en Almere“

(door Pieter Schut)

NAARDEN/ALMERE- ”Ondernemers in Gooi, Vechtstreek en Almere kunnen samen beter worden van meer samenwerking op het gebied van ondernemen. ”Dat zei Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden) in zijn Nieuwjaarsspeech tijdens de ook door Almeerse ondernemers drukbezochte Gooisenetwerkborrel in Naarden.

Ter Heegde doelde met zijn opmerking op de Metropoolregio Amsterdam, waar ook Almere deel van uitmaakt. Nu steeds duidelijker wordt dat de hoofdstad zelf vrijwel vol is en de resterende ruimte er duur is, wordt er meer dan voorheen gekeken naar de aangrenzende regio. In Almere, Gooi en Vechtstreek is nog wél volop ruimte voor bedrijfsruimte en andere nieuwe ontwikkelingen die van belang zijn voor een goed ondernemersklimaat. Ook is er in deze regio meer betaalbare woonruimte beschikbaar en worden nog nieuwe woningen gebouwd, met name in Almere en in Muiden. Daarnaast heeft Almere de beste binnenstad, aldus de burgemeester.

Naast de kansen benoemde Ter Heegde ook de vele schommelingen in de economische omstandigheden van dit nieuwe jaar: ”Alles is in beweging, maar wat de ene dag nog een zekerheid is, staat de volgende dag weer op losse schroeven”, aldus de burgemeester. Hij sprak van de B van Brexit, de D van Dividendbelasting en de H van Handelsoorlog. ”Iedereen gaat er nu op vooruit, er is net weer voor zeventig miljoen Euro aan vuurwerk de lucht in geknald, maar er komen ook stijgende energieprijzen. Wat gaat een klimaatakkoord ons kosten en wat betekent het dramatische verlies van de AEX voor ondernemers?”
In zijn speech bleef Ter Heegde ook dichter bij eigen huis. ”Hoe gaat het verder met vliegveld Lelystad? Belangrijk voor werk in onze regio. En is er nog genoeg gekwalificeerd personeel te krijgen?” Hij prees ondernemers, omdat uiteindelijk zij het werk scheppen. ”Cruciaal”, aldus de Gooise bestuurder, die de volgende conclusie trok: ”Het Gooi, de Vechtstreek en Flevoland vormen samen de economische motor van Nederland. Jullie moeten doorgaan met ondernemen, wij als overheid moeten daarvoor de goede voorwaarden scheppen.”

Hocras

Er zijn nog volop economische mogelijkheden voor vernieuwing in deze regio, meent Han ter Heegde. Als voorbeeld noemde hij de bedrijventerreinen in Almere, die nog veel ruimte hebben om samen te werken met het Gooi, waar minder ondernemersruimte beschikbaar is. Heel concreet werd dat bij foodconcern Hocras: het hoofdkantoor blijft in Bussum, maar in Almere is inmiddels een groot distributiecentrum van Hocras gerealiseerd. Op deze manier zijn er volgens de burgemeester meer kansen voor ondernemers die het Gooi en ‘de polder’ aan elkaar verbinden. Hij wil graag meedenken als het gaat om bedrijfsvestigingen, samenwerking, renovaties en uitbreidingen op dat gebied.
Een goede en snelle doorstroming van A1, A6 en A9 en goede openbaar vervoerverbindingen zijn daarbij van groot belang. Aan de A1 bij Crailo (Bussum/Hilversum/Laren) ontstaan ook nieuwe mogelijkheden voor ondernemers op een nieuw aan te leggen bedrijventerrein. Daar is de bereikbaarheid uitstekend, maar zullen de mogelijkheden gecombineerd met woningbouw kleinschaliger blijven.
Tenslotte denkt Ter Heegde dat ondernemers in deze regio ook nog een belangrijke rol kunnen spelen in het onderwijs: ”Van bijvoorbeeld het inzetten van stagiaires kan iedereen profiteren. Dat geldt ook voor 55 plussers. Die hebben veel ervaring. En denkt u ook aan mensen met een beperking. Ik ben zeer gemotiveerd zowel u als hen te helpen om aan het werk te komen”, aldus burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren.

Eventuele streamer:
“Gooi, Vechtstreek en Flevoland zijn
economische motor van Nederland”

Foto:
Burgemeester Han ter Heegde (Gooise Meren): ”De B van Brexit, de D van Dividendbelasting en de H van Handelsoorlog”, samen met Ronald Schut, organisator van de Gooise netwerkborrel. (foto: Perla Fotografie)