WW-uitkeringen Gooi en Vechtstreek daalt verder

0
408

HILVERSUM – Het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek is ook in september verder gedaald ten opzichte van augustus. In de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek telde UWV in september 4.483 WW-uitkeringen. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,5%.

Eind september 2020 verstrekte UWV in totaal 4.483 WW-uitkeringen in deze arbeidsmarktregio. Dat waren er 135 minder dan een maand eerder. De daling van het aantal WW-uitkeringen begon na de maand mei en duurde ook nog in september voort. Landelijk was de daling 4,5%. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in Gooi en Vechtstreek met 799, ofwel 21,7%. In heel Nederland was de toename afgelopen jaar 19,3%.

De daling bij de sector uitzendbedrijven zet door. In september zien we in deze sector een daling met 12,5% van het aantal WW-uitkeringen. Ook sectoren zoals voeding- en genotmiddelenindustrie en cultuur (-7% en -9,8%) laten een procentuele daling zien. Een stijging doet zich voor in de sector overheid (+3,6%).

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, zakte één procentpunt naar 3,3%. Daarmee lag dit percentage ook in september iets boven het landelijk gemiddelde, dat ook iets daalde en uitkwam op 3%.

Cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie bestaat uit de deelbranches cultuur (kunst, musea, theaters) en sport en recreatie (hieronder vallen bijvoorbeeld sportscholen, pretparken en dierentuinen). Landelijk werkten in 2019 in deze sector 181.000 personen, dit is 2% van de totale werkgelegenheid. De regionale impact van de coronacrisis bleek al uit de impactanalyse die UWV in juni van dit jaar uitbracht: de sector cultuur, sport en recreatie valt in de categorie die wordt getroffen door een zeer grote krimp. Hoewel de sector niet heel groot is, is deze wel zeer goed zichtbaar. Bijna alle voorstellingen, sportwedstrijden en evenementen zijn een tijdlang afgelast en musea, dierentuinen en sportscholen bleven gesloten.

UWV publiceerde woensdag 7 oktober jongstleden onder meer de barometers voor de sector cultuur, sport en recreatie. Meer hierover leest u hier.

De Regionale Nieuwsflits Arbeidsmarkt van UWV is terug te vinden op de arbeidsmarktpagina’s van werk.nl (www.werk.nl)