NOW: al 2 miljard euro uitgekeerd

0
420

GOOI – Ruim 121.000 werkgevers hebben sinds 6 april bij UWV een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Inmiddels heeft UWV zo’n 2 miljard euro overgemaakt aan 110.000 werkgevers. Zij hebben samen 1,8 miljoen werknemers in dienst. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 70 procent.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.

In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald. Het totaalbedrag voor de toekenningen betreft de eerste termijn van het berekende voorschot. De werkgevers ontvangen in mei en juni de tweede en derde termijn. Het betaalproces loopt daarmee voorspoedig.

7.000 nieuwe aanvragen

Werkgevers kunnen sinds maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen bij UWV. Na één week waren er zo’n 79.000 aanvragen binnen. Vorig week stond de teller op 114.000, wat betekent dat er deze week nog ruim 7000 nieuwe aanvragen bij zijn gekomen. Werkgevers hebben in principe nog tot eind mei de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.

Meeste toekenningen naar horeca- en cateringwerkgevers

Op 1 mei publiceerde UWV een uitgebreide factsheet met cijfers over onder meer de toekenningen per sector en per regio. De sector ‘horeca en catering’ heeft het grootste aandeel in het aantal toekenningen, daarna volgen de sectoren ‘detailhandel’ en ‘overige commerciële dienstverlening’. Groot-Amsterdam is de arbeidsmarktregio met het hoogste aantal toegekende aanvragen.