Helft bedrijven vreest voor voorbestaan

0
421
Foto: Pixabay

GOOI – Veel bedrijven maken zich zorgen over hun voortbestaan nu de coronacrisis steeds langer aanhoudt. Met name kleine bedrijven en bedrijven in de horeca zijn daarbij het meest pessimistisch. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de crisis.

Bijna de helft van de ondernemers in het Nederlandse niet-financiële bedrijfsleven verwacht dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar komt als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt. Als de coronacrisis langer dan twaalf maanden duurt, verwacht 60 procent dat het doek voor hun bedrijf valt.

Afname omzet

Ongeveer 75 procent van de ondernemers gaat uit van een afname van de omzet door corona in het tweede kwartaal. Naast een omzetdaling verwacht een ruime meerderheid van bedrijven ook een afname van de personeelssterkte in het tweede kwartaal. Bijna een kwart van de bedrijven verwacht de hoeveelheid personeel met zelfs meer dan 20 procent te moeten reduceren als gevolg van de coronacrisis.

Tweede noodpakket

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW laat het onderzoek zien hoe hard de coronacrisis momenteel in veel sectoren ingrijpt. Het betreft bovendien al weer cijfers van begin april en inmiddels is het beeld waarschijnlijk verder verslechterd. ‘Deze cijfers onderstrepen het belang van een goed tweede steunpakket dat bedrijven ook door de ‘anderhalve meter-fase’ kan trekken nu zij straks nog steeds flink verlies draaien en ook de vaste lasten bijvoorbeeld niet meer kunnen financieren. Nu de crisis naar verwachting lang aanhoudt, is het daarnaast belangrijk dat we ondertussen ook werken aan nieuw perspectief door verstandige investeringen die ons land sterker maken naar voren te halen, zoals investeringen in woningen, infrastructuur en verduurzaming’, aldus de ondernemersorganisaties.

Bron: MKB Nederland