Nieuwe BTW-nummer

0
499

Nieuw btw-nummer eenmanszaken

GOOI – Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland kregen de afgelopen maanden een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van uw eenmanszaak vermeldt u vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers.

Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijft u het oude, op uw BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.

Vermelding op website

Als eenmanszaak mag u in 2019 het omzetbelastingnummer van uw website of webshop weglaten. Ondanks dat het bij levering aan consumenten eigenlijk verplicht is. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving.

To do

Vanaf 1 januari 2020 gebruikt u alleen nog maar uw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

– Het opnemen van uw btw-id op facturen en briefpapier.
– Het (weer) vermelden van uw btw-id op uw website of webshop.
– Het informeren van u boekhouder of accountant.
– Maakt u gebruik van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel
met het buitenland?

Neem gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in uw administratie op.
Geef uw btw-id door aan (buitenlandse) leveranciers.

Bron: KVK