Hilversum100 organiseert online cafés over drie duurzame thema’s

0
411

HILVERSUM – Tegen het eind van dit coronajaar organiseert de Hilversum100 drie online cafés. Hierin kijken ze naar wat ze samen kunnen doen om Hilversum in het nieuwe jaar en de jaren erna duurzamer te maken. Ze stippen hele diverse thema’s aan. De bijeenkomsten zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Aanmelden kan per evenement.

Het eerste online café met als thema ‘De VN-ontwikkelingsdoelen in Hilversums perspectief ‘ wordt morgen, dinsdag 1 december gehouden van 20.00 tot 21.30 uur: Daarin is het onderwerp de 17 ‘Sustainable Development Goals’, de 17 ontwikkelingsdoelen van de VN. Dat is de ‘to-do-list’ voor de wereld van 2030. Deze internationale doelen worden soms als ingewikkeld en abstract ervaren. Als een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl er (onbewust) al heel veel gebeurt om bij te dragen aan die doelen. Ook in Hilversum. En de gemeente Hilversum stelt ze zelfs centraal in de omgevingsvisie. Hoe zijn deze VN-doelen te vertalen naar Hilversum? Rigo Stegeman, van Good2Connect en het SDG House Hilversum, neemt je graag mee. Hij laat je zien welke inspirerende voorbeelden er al zijn. Daarna volgt een gesprek over Hilversumse kansen, uitdagingen en ideeën om bij te dragen aan die doelen.

Online café 2: Stap voor stap onderweg in de energietransitie: wat kunnen we leren van de Amersfoortse oplossingen?
Dinsdagavond 8 december. 20.00-21.30 uur
Dit café gaat over de energietransitie. Eerst vertelt Aernoud Olde kort over de Regionale Energie Strategie (RES). Hij gaat ook in op de Hilversumse situatie. Aernoud is lid van de RES-stuurgroep voor Noord Holland Zuid. De RES is een zoektocht naar kansen voor de opwek van duurzame energie en hoe ze inwoners kunnen betrekken. De RES biedt ook kansen om op nieuwe manieren invloed op de eigen leefomgeving te krijgen.
Aansluitend krijgt Jan Toering uit Amersfoort het woord. Hij vertelt over de Amersfoortse zoektocht en oplossingen. Zoals de Gebiedscoöperatie Eemland en andere initiatieven. In Amersfoort verweven ze de energietransitie met de transitie van de verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. Het doel van Gebiedscoöperatie Eemland is om tot een duurzame en inclusieve samenleving te komen. De energietransitie maakt een belangrijk onderdeel hiervan uit. De avond wordt afgesloten met een vergelijking van Hilversumse en de Amersfoortse oplossingen. Wat kunnen we leren?

Online café 3: duurzamer eten met kerstmis
Dinsdagavond 15 december 2020, 20.00-21.30 uur
Dit café gaat over de ‘interactieve boodschappenkaart’. Daarin wordt Hilversum heel anders bekeken: waar koop je jouw boodschappen voor kerstmis met zo min mogelijk impact? Onder meer de duurzame winkelroute komt voorbij, maar ook de ‘support your locals’, waar haal je een duurzame kerstboom en hoe zet je een verantwoord kerstdiner met lokale producten op tafel? Ynske van Smart Waste en Hester van Eerlijk Eten zijn jouw gastvrouwen deze avond. Aanmelden voor de online cafés kan via https://www.hilversum100.nl/agenda