Eric Gorter uit Naarden finalist TopCoach van het Jaar 2020

0
424
Eric Gorter: ''Ik wil dat het goede, allround monteurs worden, maar ik vind het ook belangrijk dat ze goed in hun vel zitten.''

Technische installatiebranche huldigt beste praktijk- en leerlingenbegeleiders

NAARDEN – Studenten installatie- en elektrotechniek, collega’s en zijn werkgever hebben de Naardenaar Eric Gorter voorgedragen als TopCoach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleider doet woensdag 4 november mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2020.

Er worden dan in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Gorter begeleidt op dit moment 5 leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. De Naardenaar werkt bij Campus Installatietechniek in Barneveld met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Belangstellend

Eén van de leerlingen van Gorter is Luc Meijerink. “Eric is voor mij een super coach. Hij windt er geen doekjes om als hij iets op- of aan te merken heeft en hij vergeet nooit een schouderklopje te geven wanneer we goed werk leveren. Eric is nooit té serieus. Er is altijd tijd voor een dolletje. We ervaren hem niet als een baas. Hij is erg belangstellend naar zijn leerlingen toe en informeel in de omgang.”

“Ik wil dat het goede, allround monteurs worden, maar ik vind het ook belangrijk dat ze goed in hun vel zitten”, zegt Gorter over zijn stijl van begeleiden. “Ik vind het tof als ze werk leveren en ik kan niet onderscheiden of het door een leerling is gemaakt of door een ervaren monteur. Maar ik vind het ook belangrijk dat ze goed met de collega’s overweg kunnen en dat thuis alles goed gaat. Daar besteed ik aandacht aan.”

Waardering

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt jaar op jaar ook uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. ”Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn’, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Online

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk. Gorter zit in de finale van de categorie MKB.