De Vuurlinie vaart uit

0
513

De Vuurlinie vaart uit voor persoonlijke uitvaartwensen

WEESP – Op zondag 26 mei, de laatste dag van het ‘Weekend van de begraafplaats’ steekt de Vuurlinie van wal om belangstellenden te inspireren over hun uitvaart of die van een dierbare. Tijdens deze vaart met het unieke varende informatiehuisje uit Weesp, worden de deelnemers door middel van vragen en antwoorden door Monique Houtzager van In Memoriam Uitvaarten geïnformeerd over wat er tegenwoordig allemaal kan en mag qua regelgeving en hoe je daarmee kunt zorgen voor een afscheid dat écht past.

Een persoonlijke invulling van het afscheid past net zo goed bij een begrafenis als bij een crematie. In 1520 was 98 procent van het totaal aantal uitvaarten een begrafenis. In 1980 was al 1 op de 3 uitvaarten een crematie. Vandaag de dag is de verhouding begrafenis versus crematie 36,2 – 63,8 procent (Uitvaart-Branchemonitor mei 2018). Wie aan een uitvaart denkt, denkt vaak nog steeds aan een afscheidsplechtigheid in de aula van een uitvaartlocatie. En koffie met cake tijdens de condoleance. Terwijl dit anno 2019 al lang niet meer zo standaard is. Het afscheid wordt iets minder formeel en verschuift onder andere ook langzaam naar ‘niet-uitvaartlocaties’, zoals een favoriet restaurant van de overledene.

Informatie en inspiratie

Monique Houtzager: ”Het taboe rondom de dood en de onwetendheid over de mogelijkheden voor een uitvaart is voor veel mensen een drempel om goed na te denken over de invulling van hun uitvaart.” Tijdens de tocht over de Vecht vertelt de Weespse over de ontwikkelingen en eigentijdse mogelijkheden. Van de nieuwe vormen van opbaring, aankondiging van overlijden, rouwvervoer, uitvaartlocatie én cremeren tot het persoonlijk maken van een afscheid. De deelnemers kunnen zo inspiratie opdoen en zich een beter beeld vormen van hun eigen uitvaartwensen of voor die van een dierbare. En kennis nemen van het belang van het vastleggen van uitvaartwensen en de kosten van een individuele uitvaart. De generale repetitie van deze ‘uitvaart’ vorige week zaterdag was al een succes.

Gratis

Deze speciale rondvaart is gratis. De Vuurlinie vaart uit op zondag 26 mei om 10.15 uur vanaf de steiger van Cafe ‘t Helletje, Stationsweg 13 in Weesp. Vanaf 10.00 uur staat er koffie en thee klaar met Weespermoppen.
Het vaarhuisje komt om 11.00 uur aan bij Fort Uitermeer waar bij Paviljoen Uit & Meer wordt aangelegd voor koffie (nee, niet met cake…). Een korte wandeling over het fortterrein behoort tot de mogelijkheden. Om 12.00 uur vertrekt De Vuurlinie weer terug naar de vertreksteiger, aankomst 12.45 uur.

Meevaren?

Aanmelden kan via een email met naam, adres, woonplaats, telefoonnummer én een motivatie naar: info@inmemoriamuitvaarten.nl. Voor meer informatie t 06-23309339. Aanmelden is mogelijk tot en met 20 mei. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers. Vóór 23 mei vernemen de aanmelders of zij zijn geselecteerd voor deelname.

Over In Memoriam Uitvaarten

In Memoriam uitvaarten is gevestigd in Weesp en organiseert en begeleidt uitvaarten in regio Gooi, Eemland en omstreken. Zowel crematies als begrafenissen, en kerkelijk of niet kerkelijk. Eigenaar Monique Houtzager is sinds 2010 werkzaam in de uitvaartbranche en onlangs gestart als zelfstandig uitvaartondernemer. 8 jaar lang organiseerde zij als voorlichter lokale, regionale en landelijke voorlichtings- en bewustwordingsactiviteiten om de dood bespreekbaar te maken. Van lezingen, onderwijsexcursies, de Afscheidsprijs tot symposia. Met 10 jaar ervaring in de uitvaartbranche -inclusief de afgelopen 2 jaar als uitvaartbegeleider- weet zij dat een passend en daarmee waardig afscheid naasten verder helpt om het verlies van een dierbare een plek te geven. ”Iedereen krijgt te maken met de dood. Jong en oud. Maar niet alle mensen praten even gemakkelijk over de dood en weten wat de uitvaartmogelijkheden anno 2019 zijn.” Door middel van deze activiteit in ontspannen sfeer geeft zij voorlichting over de eigentijdse uitvaartmogelijkheden. Als zelfstandige is Houtzager onafhankelijk, ongeacht welke uitvaart(kapitaal)verzekering men heeft en welke opbaar- en uitvaartlocatie gewenst is. Voor meer informatie: www.inmemoriamuitvaarten.nl.

Foto:
De Vuurlinie vaart op zondag 26 mei uit om 10.15 en er kunnen maximaal tien mensen mee.