Daktoren Tindalvilla in Bussum geplaatst

0
435

Prins Bernard Cultuurfonds steunt Restauratieproject toren

BUSSUM- Met perfect weer, bijna geen wind en een aangenaam zonnetje is dinsdag 13 april 2021 geheel volgens plan de daktoren geplaatst op de Tindalvilla in Bussum. Er was veel publiek op de spectaculaire plaatsing af gekomen en er was applaus voor Rob de Jong, de maker van het torentje.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten een bijdrage toe te kennen van maximaal 10.000 euro voor het restauratieproject van de grote toren van de Tindalvilla in Bussum. In een brief van 30 maart 2021 werd dat besluit toegelicht: “Behoud staat centraal bij dit project en de adviseurs van het Cultuurfonds zijn overtuigd van de kwaliteit van de betrokkenen bij de herstelwerkzaamheden van dit bijzondere cultuurhistorische waardevolle pand. Men juicht het herstel van de daktoren van harte toe en waardeert de jarenlange inzet voor het behoud van deze karakteristieke villa en het culturele gebruik door de stichting. Men besluit een totale startbijdrage van 5.000 euro toe te kennen en dit bedrag te verdubbelen naar een maximale bijdrage van 10.000 euro als door crowdfunding en fondsenwerving een streefbedrag van 10.000 euro bijeen wordt gebracht.”

Meer werkzaamheden

Inmiddels is de toren grotendeels klaar; er werd in de voorgaande week nog gewerkt aan het platform waarvan de funderende balken werden vervangen. Dinsdag 13 april om 14:00 uur werd de toren met een grote hijskraan op de villa geplaatst. Nu moet nog een in stijl bijpassende trap van vier meter hoog worden gemaakt en de binnenkant en de vloer van de toren worden afgewerkt.

Op 21 juni is de einddatum van deze publieke wervingsactie. Zondag 27 juni om 15:00 uur komen 7 koperblazers van het NedPho voor de publieke presentatie, waarbij eerst drie trompettisten ‘hoog van de toren zullen blazen’ om vervolgens met het septet een Zomerconcert in de tuin achter de villa te geven. De kamermuziekavonden in de Tindalvilla en openluchtconcerten en muziektheatervoorstellingen in de tuin achter de villa zijn een begrip geworden in de regio en ver daarbuiten. Sinds de oprichting van de Tindalstichting in september 1987 werden meer dan 350 evenementen georganiseerd. In de villa wordt kamermuziek, geschreven voor de intieme privésfeer en niet voor grote concertzalen, kerkgebouwen en raadhuizen, in de letterlijke betekenis van het woord beleefd.

Crowdfunding

Afhankelijk van de hoogte van de donatie worden in overleg met gulle gevers vrijkaarten, abonnementen, rondleidingen, naamsvermelding op de website en zelfs een diner voor een eigen klein gezelschap in de Tindalvilla aangeboden. De Tindalstichting heeft de ANBI status (algemeen nut beogende instelling) waardoor giften fiscaal met een multiplier van 125 % aftrekbaar zijn. Contact: info@tindal.nl Tel. 035-6922947 mobiel 06 400 112 45

U kunt een fiscaal aftrekbare bijdrage doen op bankrekening NL72ABNA 040.71.23.008 van de Vrienden van de Tindalstichting te Bussum onder vermelding Gift Tindal Toren.

Formulieren voor een eenmalige gift of periodieke gift kunt u krijgen van penningmeester mr. Erik Kracht. E-mail: erik.kracht@ziggo.nl Mobiel: 06 22 02 45 75 Contact: info@tindal.nl