Auto van de zaak of eigen auto?

0
622

Auto van de zaak of eigen auto?

GOOI – Voor uw onderneming heeft u misschien een auto nodig. Die kunt u op de zaak kopen of u kunt uw privéauto zakelijk gebruiken. Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Hoe zit het in elkaar?

Voor de inkomstenbelasting is uw auto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als u:
– ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
– de auto gebruikt voor je onderneming
– per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt

Aftrekbare autokosten

Is de auto van de zaak en dus ondernemersvermogen? Dan kunt u de autokosten aftrekken van de winst. Autokosten zijn bijvoorbeeld:
– afschrijvingen
– onderhoud
– parkeerkosten
– verzekering
– motorrijtuigenbelasting

Aanschafkosten

Koopt u speciaal voor uw bedrijf een auto? Dan mag u ook de aanschafkosten van de winst aftrekken. Niet in 1 keer, maar door afschrijven. Verdeeld over de jaren dat u de auto gebruikt, trekt u per jaar een deel van de aanschafkosten af.

Leasen

Leaset u zakelijk een auto? Afhankelijk van de leasevorm kunt u kosten aftrekken. Bij operational lease zijn de volledige maandelijkse leasefacturen aftrekbaar. Bij financial lease zit in de termijnbedragen ook een bedrag voor de aflossing. Het aflossingsdeel in de termijnbedragen is niet aftrekbaar.

Waardebepaling

Heeft u een auto en gaat u die voor uw bedrijf gebruiken? Dan bepaalt u de waarde van uw auto op het moment van zakelijk gebruik. Op deze waarde mag u afschrijven. De afschrijving en de eerder genoemde autokosten zijn aftrekbaar.

Bijtelling

Gebruikt u de auto van de zaak ook privé? Dan moet u voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. Hoeveel de bijtelling bedraagt, hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. U telt niet bij als u met een sluitende rittenadministratie kunt aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Kiezen

Rijdt u privé meer dan 500 kilometer per jaar, dan mag u voor de inkomstenbelasting kiezen of u de auto zakelijk of privé houdt. U kiest éénmaal per auto. De keuze maakt u bij de eerste digitale aangifte inkomstenbelasting na aanschaf.

Houdt u de auto privé? Dan kunt u geen autokosten aftrekken van de winst. Wel mag u voor iedere zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst aftrekken. Deze zakelijke kilometervergoeding is vooral interessant als u veel zakelijke kilometers rijdt.

Zakelijk rijden en btw

Bent u ondernemer voor de btw en mag uw onderneming btw aftrekken? Dan mag u ook voor de btw kiezen of u de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag u aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet u bijbetalen.

Auto deels van de zaak of helemaal ‘op de zaak zetten’? U kunt ook kiezen voor het privé leasen van een auto.

Bron: KVK