Vaker op de fiets en wandelen in het Gooi & Omstreken

0
411

Gooi- Om ook het Gooi in de toekomst bereikbaar én leefbaar te houden is het belangrijk dat we vaker de fiets of de benenwagen nemen. Veilige en herkenbare doorfietsroutes en looproutes helpen daarbij.

Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid, Jeroen Olthof: “Het wordt steeds drukker op onze wegen.. Om te voorkomen dat we straks allemaal stil staan, is het belangrijk dat we vaker de fiets of de benenwagen pakken. Er komen steeds snellere fietsen, waarmee je grotere afstanden kunt overbruggen. Daardoor groeit het aandeel van de fiets in ons dagelijks verkeer. Fietsen en lopen nemen niet alleen minder ruimte in dan autoverkeer, het is ook schoner en gezonder. Daarom hebben wij in beeld gebracht wat er nodig is om deze vormen van vervoer op een veilige manier een nog grotere rol te laten spelen in ons dagelijks verkeer.”

Doorfietsen in het Gooi

De provincie werkt samen met de gemeenten aan o.a. een doorfietsroute Amsterdam-Muiden-Naarden-Bussum-Hilversum. Doorfietsroutes verbinden woonkernen, werk- en winkelgebieden, onderwijslocaties, bushaltes, treinstations en recreatiegebieden met elkaar. De ideale doorfietsroute biedt op een veilige manier voldoende ruimte aan alle soorten fietsers, zowel gewone als snellere (elektrische). Om ongestoord te kunnen doorfietsen hebben fietsers voorrang op het kruisende verkeer. In de praktijk gaat het om het asfalteren, verbreden en herkenbaar bewegwijzeren van bestaande fietspaden en het wegnemen van barrières zoals spoor- en (water)wegen.

Lopend of op de fiets naar het openbaar vervoer

De provincie stimuleert gemeenten om in (nieuwe) woonwijken veilige, logische en aantrekkelijke fiets- en looproutes richting het openbaar vervoer aan te leggen. Bij OV-knooppunten zorgen we voor voldoende fiets parkeerplekken en voorzieningen voor een soepele overstap op het openbaar vervoer. In het mooie Noord-Hollandse landschap bieden we bewegwijzerde wandel- en fietsroutes aan. Bijvoorbeeld over het Noord-Hollandpad van Texel naar Huizen of langs de forten van het UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Met het Wandelnetwerk Noord-Holland en het fietsknooppuntennetwerk kun je zelf makkelijk routes uitzetten.

Foto: Aangeleverd Provincie Noord Holland