Toyota Yaris Europese Auto van het Jaar 2021

0
483

GOOI – De Toyota Yaris is de opvolger van de Peugeot 208 als Europees Auto van het Jaar 2021. Hij is door onafhankelijke Europese autojournalisten tot winnaar gekozen uit zeven finalisten. Zij loven de efficiënte en verfijnde hybride aandrijflijn, de uitstekende rijeigenschappen, de hoge mate van veiligheid en het design van de Yaris dat spannender dan ooit is.

Het is pas de vierde keer in de lange historie van de verkiezing, die in 1964 op initiatief van wijlen Fred van der Vlugt voor het eerst werd gehouden, dat een Japanse auto de meeste stemmen kreeg. De Toyota Yaris had in 2000 de primeur. In 2005 volgende de Toyota Prius en in 2011 was de elektrische Nissan Leaf de winnaar.

De jury van de Auto van het Jaar-verkiezing (‘Car of the Year’, COTY) bestaat dit jaar uit 59 onafhankelijke en professionele autojournalisten uit 22 Europese landen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Jaco Bijlsma (Autovisie) Peter Hilhorst (De Telegraaf) en Gert Wisse (ANWB). De auto’s die aan de jaarlijkse verkiezing meedoen, worden beoordeeld op onder meer: design, comfort, veiligheid, weggedrag, rijplezier, milieuaspecten en prijs. De onderscheiding volgt slechts enkele dagen nadat de nieuwe Yaris voor het eerst werd uitgeroepen tot de bestverkochte auto in Europa, een duidelijk signaal dat de Europese consument het eens is met de jury.

Met 266 punten bleef de Yaris nummer twee – de Fiat 500 – ruim voor (240 punten). Op de derde plaats eindigde de Cupra Formentor, die slecht één punt minder kreeg dan de Fiat. Vierde werd de Volkswagen ID.3 (224 punten), vijfde de Skoda Octavia (199 punten), zesde de Land Rover Defender (164 punten) en nummer laatst – de Citroën C4 – kreeg 143 punten.