Peugeot 208 Auto van het Jaar 2020

0
454

Peugeot 208 Auto van het jaar 2020

Met een ruime voorsprong heeft de Peugeot 208 de verkiezing van Europees Auto van het Jaar 2020 gewonnen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de Alpine A110 en de Jaguar I-PACE nog ex-aequo op de eerste plaats eindigden, maar de elektrische Jaguar tot winnaar werd uitgeroepen omdat hij door de meeste juryleden op de eerste plaats was gezet.

Nu was de strijd tussen nummer twee en drie tot op het laatste moment spannend. De Peugeot 208, die ook in elektrische uitvoering leverbaar is, kreeg 281 punten. Met 242 punten op de tweede plek gevolgd door de Tesla Model 3, de bestverkochte auto van 2019 in ons land. De Tesla kreeg van beide Nederlandse juryleden de maximale score van tien punten. Het podium werd gecompleteerd door nog een elektrische auto en wel de Porsche Taycan (222 punten).

Alleen de BMW 1 Serie (133 punten) op de zevende en de Toyota Corolla (152 punten) op de zesde plaats bleken al vrij snel kansloos voor de titel. De strijd om de andere plekken, uitgezonderd de eerste, bleef lang spannend. Nummer vier – de Renault Clio – verzamelde 211 punten op de voet gevolgd door de Ford Puma (209 punten).

Voor het negende jaar op rij werd de bekendmaking van de Auto van het Jaar georganiseerd op de maandag voorafgaande aan de persdag van de autotentoonstelling in Genève, die vanwege het coronavirus echter is afgelast. Dit jaar was de zaal dus leeg. Los van een Zwitserse presentatrice, de directeur van de show en Frank Janssen, president van de jury, stonden alleen de zeven finalisten in de zaal. Wel vanouds was het chauvinisme bij de juryleden. Zo kozen de Franse juryleden massaal voor de Peugeot 208 en de Renault Clio en dankte de Porsche Taycan zijn hoge notering aan de Duitse juryleden.