Paniekvoetbal

0
547

Paniekvoetbal

”Elke keer weer veranderen ze tijdens de wedstrijd de spelregels.” Deze woorden kwamen niet uit de mond van een teleurgestelde sporter, maar uit die van een gefrustreerde woordvoerder van een van de Nederlandse auto-importeurs, die met succes betaalbare elektrische auto’s in de markt zet.

”Het is om gek van te worden”, ging hij verder. Ik kan hem wel begrijpen, want er zit inderdaad geen enkele consistentie in het beleid van onze overheid als het gaat om de fiscale bijtelling van leaseauto’s. Het lijkt eerder op paniekvoetbal. Telkens weer bedenken ze in Den Haag nieuwe plannetjes, maar lopen ze achter de feiten aan.

In de afgelopen jaren zijn er voorbeelden te over van ondoordacht beleid. Dat de leaserijders van die fouten profiteerden, kun je ze niet kwalijk nemen. Bezitters van onder andere Mitsubishi’s Outlander PHEV (die al snel de bijnaam Met Subsidie Foutlander kreeg) lachten in hun vuistje met 0 procent bijtelling. Het milieu werd er niet echt beter van, hun portemonnee wel. Maar geef ze eens ongelijk.

Iedere keer weer probeert de overheid de schade te beperken, door de bijtelling verder op te schroeven. Want aan de auto moet wel verdiend worden. Zo schoot mij een lezing van voormalig staatssecretaris Willem Vermeend door het hoofd. Gerrit Zalm was toen schatbewaarder ofwel minister van Financiën. Vermeend: ”Kwam ik bij Gerrit op de kamer, omdat er weer een gat in de begroting dreigde. Na enige discussie, staarden we beiden naar buiten en riepen lachend: ”Ach, we hebben altijd de auto nog!”

Het lijkt er op dat de geschiedenis zich opnieuw herhaalt, want op 1 januari, zo heeft u in het vorige nummer van GooiZaken al kunnen lezen, gaat de fiscale bijtelling voor elektrische leaseauto’s weer omhoog en de jaren daarna nog verder. Bij de auto-importeurs worden ze horendol van het zwalkende beleid vanuit Den Haag. Het ene jaar zijn de EV’s niet aan te slepen en lopen de levertijden gigantisch op. Het jaar daarop is het weer allemaal anders. Houden ze hun hart vast. Het gonst dan onrustig door de burelen: ”Wat gaat de regering nu weer verzinnen.”