Oud en nu: expositie historische panden

0
529

Dreefexpositie over herbestemming zoals in Hilversum de Campina melkfabriek woningen.

Hilversum – In Paviljoen Welgelegen in Haarlem is vanaf vrijdag 17 januari een expositie te zien over historische Noord-Hollandse panden met een nieuwe bestemming. Fotograaf Lars van den Brink laat zien hoe deze gebouwen door menselijke inventiviteit nieuw leven en bestaansrecht hebben gekregen. Zoals in Hilversum de Campina melkfabriek dat nu woningen als herbestemming heeft.

Noord-Holland is rijk aan historische panden, verspreid over de hele provincie. Forten, kerken, industriële gebouwen: ieder gebouw heeft door de tijd een verhaal opgebouwd. Lars van den Brink doet hetzelfde door zijn beelden, verzameld gedurende meerdere uren, samen te voegen tot een beeld dat recht doet aan de nieuwe invulling van de locatie. Het decor van het gebouw verandert daarmee nauwelijks, de functies en de mensen veranderen continu. Zo laat hij op heel eigen wijze de nieuwe jasjes van het Noord-Hollands erfgoed zien.

Beeldcollectie

De fotodocumentaire is gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief. Elk jaar wordt er op verzoek van de provincie Noord-Holland een opdracht verleend aan een fotograaf die met zijn visie het tijdsbeeld vastlegt. Hierdoor wordt de provinciale historische beeldcollectie, de Provinciale Atlas, uitgebreid. De atlas geeft een duidelijk beeld hoe Noord-Holland eruitzag en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Naast foto’s bestaat de collectie uit prenten, tekeningen en kaarten, die voor iedereen gratis beschikbaar zijn op de beeldbank van het Noord-Hollands Archief.

Provinciehuis Haarlem

De tentoonstelling staat in het provinciehuis: Paviljoen Welgelegen, Paviljoenslaan 3 in Haarlem. De expositie is op werkdagen te bezichtigen van 17 januari tot en met 27 maart. De deuren zijn open van 9.00 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de historische tentoonstelling over het gebouw.

Dreefexposities

De expositie maakt onderdeel uit van de reeks ‘Dreefexposities’. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een presentatie te bezoeken over de geschiedenis van het gebouw.

Foto: Inbo