‘Ondanks gevoel van veel mensen is dit een normale zomer’

0
338
Er viel volgens Jaco van Wezel gemiddeld over het gehele land (iets) meer regen dan normaal, maar de regionale verschillen waren immens groot.

GOOI – Veel mensen beoordelen de zomer van 2021 als slecht, terwijl de zomer juist warmer is dan normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon zo vaak als je ongeveer mag verwachten en ook kregen we landelijk gemiddeld de gebruikelijke hoeveelheid regen. Dus volgens Jaco van Wezel van Weeronline is het een normale zomer.

Een hoogzomerse start met een recordwarme junimaand werd gevolgd door steeds matiger zomerweer. Juist tijdens de zomervakantieperiode raakte de zomer in het slop. Het kwam steeds vaker tot buien en sombere en vrij koele dagen begonnen het weerbeeld te domineren. Dit zal het gevoel over deze zomer bij veel mensen negatief beïnvloed hebben.

Ook lokale wateroverlast en de overstromingen in Limburg spelen een rol in het oordeel dat sommige mensen over deze zomer vellen. En we zijn de laatste jaren veel zonniger en warmer weer gewend geweest in de zomer. De afgelopen jaren kwam het in de zomers regelmatig tot lange periodes met zon en hitte.

Kruit al in juni verschoten

Hoewel de warme dagen de hele zomer van de partij waren, concentreerde de zomerse warmte zich op juni en dan ook nog eens vooral op de eerste twintig dagen van juni. Dit was voor de meeste mensen nog ruim voor de vakantieperiode. Maar liefst elf van zeventien zomerse dagen, die deze zomer tot nu toe telt, werden genoteerd in de eerste achttien dagen van juni. In het zuiden en oosten kwam het zelfs tot een regionale hittegolf. Op 17 juni kwam het tot de eerste en vooralsnog enige officiële tropische dag van 2021.

Na juni kwam het slechts incidenteel nog tot zomerse warmte en augustus verloopt echt koel met tot dusver een gemiddelde temperatuur van 16,9 graden tegen 18,4 normaal. Juni was ook zeer zonnig en werd gevolgd door een iets te sombere julimaand. In augustus is het tot dusver duidelijk somberder dan normaal geweest. Daarmee is augustus niet alleen op de koele, maar ook duidelijk op de sombere toer.

Er viel deze zomer gemiddeld over het land (iets) meer neerslag dan normaal, maar de regionale en lokale verschillen waren immens groot. Zo zijn er gebieden die al meer dan 300 mm neerslag hebben gemeten, maar er zijn ook regio’s waar minder dan 200 mm is gevallen. Wolkbreuken veroorzaakten regelmatig flinke wateroverlast.

Bron: ANP Expert Support.