Noord Holland aan kop in KVK Innovatie Top 100

0
417

Yellowspot enige bedrijf uit regio in lijst

HILVERSUM – Met 21 bedrijven is de provincie Noord-Holland het sterkst vertegenwoordigd in de 15e KVK Innovatie Top 100, een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Yellowspot uit Hilversum is de enige vertegenwoordiger uit onze regio. Er staan dit jaar 11 bedrijven uit Utrecht in de KVK Innovatie Top 100.

Na de ICT-sector (18) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector food en agro (16) en de creatieve industrie (15). Het Hilversumse Yellowspot, dat gevestigd is op het Media Park, verzorgt decoratie- en projectverlichting en interactie voor onder andere televisie, theater, horeca en bedrijfsinrichting.

Baanbrekend

Ondernemers uit het MKB die een baanbrekende innovatie onder invloed van de coronacrisis op de markt hebben gebracht, konden zich inschrijven voor de KVK Impact award. MarcelvangalenDesign uit Boxtel heeft met Gripz deze award gewonnen. Gripz is een multifunctioneel handkapje, gemaakt van gerecycled LDPE, waardoor je niet met je handen oppervlakten als winkelwagentjes, mandjes, deurklinken of touchscreens hoeft aan te raken. Gripz is voorzien van iso-gecertificeerde antimicrobiële toevoeging waardoor het vermenigvuldigen van bacteriën stopt.

Reactie jury

Naast creativiteit roemt de jury ook de praktische toepasbaarheid en de keuzes die gemaakt door heel goed naar gebruikers te kijken en te luisteren. De eerste resultaten laten zien dat zowel winkels als gebruikers meerwaarde zien in deze innovatie en die dus ook kopen en gebruiken. Het concept is multifunctioneel, schaalbaar en bevat volgens de jury ook ruimte voor mogelijke extra toevoegingen. Het is daarmee bij uitstek een concept wat een oplossing biedt waar deze tijd om vraagt en tegelijkertijd ook op langere termijn toepasbaar zal zijn.

Bijna 400 inzendingen

Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit bijna 400 inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Innovatie

Uit recent onderzoek dat KVK heeft verricht onder de ondernemers uit 14 edities van de KVK Innovatie Top 100 blijkt dat voor meer dan driekwart van de ondernemers geldt dat de destijds voorgedragen innovatie nog steeds onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Ook geven driekwart van de ondernemers aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet is gestegen. Bij 72% is dit het geval. De winst en productiviteit neemt toe bij 57%. Bij iets meer dan de helft is het aantal medewerkers toegenomen en de export gestegen.

Bijdragen

Ondernemers willen graag een verandering te weeg brengen of een bijdrage leveren aan een betere wereld. Uit het onderzoek blijkt dat dat voor twee derde van de ondernemers de belangrijkste reden is om te innoveren. Ook het oplossen van een probleem van klanten of leveranciers wordt door meer dan de helft van de respondenten als aanleiding gezien. Ruim 40% van de ondernemers geeft aan dat het financieren van innovaties als het meest lastig wordt ervaren. Bijna 30% ziet ook de wet- en regelgeving als een drempel om succesvol te kunnen innoveren.

Vooruitgang

Op donderdag 21 januari 2021 maakt een jury onder voorzitterschap van Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf de nummer 1 positie van PHYSEE overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve MKB-bedrijf van Nederland mag noemen.
Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse MKB in staat is. De complete lijst vind je hier na 16.30 uur: www.kvkinnovatietop100.nl

Foto:
Yellowspot werkte mee aan I Can See Your Voice.