Hilversum sterkste specialisatie in creatieve industrie en ICT

0
531

HILVERSUM – De creatieve industrie is een belangrijke banenmotor in Nederland. Dat blijkt uit de Monitor Creatieve Industrie 2019 die Media Perspectives heeft gepresenteerd in Amsterdam. De stad met de sterkste specialisatie in de creatieve industrie en ICT is Hilversum.

Het aantal banen in de creatieve industrie groeide in de periode 2015-2018 met 3,4 procent per jaar. Dat is het dubbele van de jaarlijkse groei van de hele economie. Op het grensvlak van creativiteit en digitale technologie vindt veel innovatie en groei plaats. Dat is vooral zichtbaar in de bedrijfstakken digital design en gaming, blijkt uit de cijfers. Design is de sterkst groeiende bedrijfstak binnen de creatieve industrie met een groei van ruim 12.000 banen in de jaren 2015-2018. Dat is een gemiddelde groei van 16 procent per jaar.

Uit de monitor blijkt ook dat de werkgelegenheid in de creatieve industrie en ICT zich steeds meer concentreert in de steden. Amsterdam is de absolute hotspot van de creatieve industrie en ICT. Beide sectoren samen zijn in de hoofdstad goed voor 100.000 banen.. Een op de vijf banen in de Nederlandse creatieve industrie is in de hoofdstad te vinden, en een op de tien banen in ICT.

De stad met de sterkste specialisatie in de creatieve industrie en ICT is Hilversum. Ruim een kwart van alle banen in die stad zit in een van deze sectoren. De stad stoelt haar specialisatie op haar unieke mediacluster, onder meer geconcentreerd op het Media Park. Hilversum is qua omvang de zevende concentratie van creatieve industrie en ICT na de vier grote steden, Groningen en Eindhoven.

De afgelopen jaren hebben opnieuw een groei laten zien van het aantal zelfstandigen, zij het in mindere mate dan voor 2015. Van het totaal aantal mensen werkzaam in de sector, is op dit moment 46% zzp’er. De creatieve industrie kent veel kleine bedrijven en zelfstandige professionals die in netwerkverband samenwerken.