Boomfeestdag bij de watergang aan de zuidgrens van Zuidpolder, Eemnes

0
246
Wethouder Theo Reijn van Eemnes viert samen met kinderen uit Zuidpolder Boomfeestdag Foto: Margot Brakel

Eemnes- Woensdag 20 maart was een heerlijke, zonnige dag voor de kinderen van Zuidpolder in Eemnes.

Bomen

Het geriefbosje is langs het water uitgebreid met een fladderiep, zomerlinde en ruwe berk. Bomen die met hun geurende bloemen, vruchten of ruwe bast veel insecten en dus ook vogels aantrekken. Bij de bouw van project Zuidpolder is zorgvuldig het geriefbosje in stand gehouden; een historisch landschappelijk element. Vroeger stond er bij alle boerderijen zo’n bosje, waar het hakhout vandaan kwam voor gebruik in en rond het huis of bijvoorbeeld hout voor bezemstelen.

Regenwormen

De kinderen hielpen met veel griezelende pret wethouder Theo Reijn met het uitstrooien van regenwormen bij de net geplante bomen. Regenwormen zijn ijverige tunnelbouwers en graven tot wel 3 meter diep. Voedingsstoffen komen door de wormengangen diep in de grond en bomen en planten nestelen hierin ook  hun wortels. Zo kunnen planten en bomen goed groeien en bloeien. De gangetjes lopen vol wanneer het regent. In droge tijden kunnen planten en bomen fijn gebruik maken van die wateropslag.

Educatie

Wethouder Theo Reijn: ‘Boomfeestdag is elk jaar weer een feestelijk moment om ook de kinderen te betrekken bij de natuur in de wijk. Dit jaar leerden ze dat regenwormen heel nuttig zijn. Dat was best wel eng zo’n handje zand vol met krioelende wormen.’ Om het leerelement om een leuke manier te versterken, kregen de kinderen geurige tijm- en bieslookplantjes mee. Leuk om thuis te planten, te verzorgen én om mee te koken.

Dorpse gezelligheid

Als voorpret richting Boomfeestdag hadden de kinderen Boomfeestdag-kleurplaten gemaakt die zij enthousiast bij wethouder Reijn inleverden. Voor de mooiste tekeningen in 3 leeftijdscategorieën volgt er een prijs. Niet alleen de kinderen hadden een gezellige middag, ook hun (groot)ouders en toekomstige bewoners van Zuidpolder maakten van de gelegenheid gebruik met elkaar kennis te maken.

Voor meer informatie:  www.zuidpoldereemnes.nl