Almere MKB-vriendelijkste stad van Nederland

0
507
Uitreiking prijs, Almere mkb vriendelijkste stad van Nederland. (foto: Maarten Feenstra)

Almere MKB-vriendelijkste stad van Nederland

ALMERE – Almere is de MKB-vriendelijkste stad van Nederland. Dat blijkt uit een grootschalig tweejaarlijks onderzoek van MKB-Nederland, uitgevoerd door bureau LexNova, waarin 20.000 ondernemers uit alle Nederlandse gemeenten zich hebben uitgesproken over het lokale ondernemersklimaat.

Wethouder Maaike Veeningen is in haar nopjes met de uitverkiezing: ”Uiteraard zijn wij heel blij en trots dat wij door ondernemers zijn uitgeroepen tot MKB-vriendelijkste stad. Juist voor hen doen wij natuurlijk ons best en het MKB is zeker in Almere een heel belangrijke drager van onze economie. Met hen willen wij Almere verder ontwikkelen en daarbij hoort ook dat wij de rest van Nederland laten weten dat het in Almere goed zakendoen is. Ook daar kunnen wij deze erkenning goed bij benutten.”

Almere neemt de titel MKB-vriendelijkste stad over van Apeldoorn. De Flevolandse stad scoort een nette 7,1 en blijft daarmee net Eindhoven voor in de ranglijst van de 44 grote steden. Op de landelijke ranglijst staat Almere op plek 11, Eindhoven op 13. Beide steden hebben een opmars gemaakt, want in de voorgaande editie kwamen ze nog niet in de top 100 voor.

Betrouwbaar

Ondernemers in Almere vinden hun gemeente betrouwbaar en deskundig en de digitale bereikbaarheid prima op orde. De snelheid van betalen en de afstemming en overleg met ondernemers kunnen echter beter. Op die punten krijgt de stad een 6,4. Opvallend is dat de overgrote meerderheid van de ondernemers (78 procent) het eens is met de stelling dat er beleid is voor starters en doorgroeiers. Maar ook in Almere vindt slechts een minderheid (40 procent) dat er genoeg aandacht is voor het bestrijden van regeldruk.

Beter

MKB-Nederland constateert dat ondernemers gemiddeld beter oordelen over hun gemeente dan twee jaar geleden. ”De tevredenheid van ondernemers over het lokale beleid is gestegen van een 6,3 naar een 6,7”, zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. ”Dat is op zich goed, maar het is een gemiddeld cijfer. We zien nog altijd veel gemeenten die dikke onvoldoendes van hun ondernemers krijgen. Die hebben dus te weinig oog voor de ondernemersbelangen en realiseren zich onvoldoende dat het lokale MKB cruciaal is voor de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Daar moet dus nog een hoop gebeuren.”

Grote gemeenten

Grote gemeenten scoren over het algemeen beter op de snelheid van dienstverlening dan kleinere. Ze doen het daarentegen juist minder goed op klantgerichtheid, telefonische bereikbaarheid en de kans op aanbestedingen. Ongeveer 40 procent van alle ondervraagde ondernemers geeft aan dat de gemeente structureel overleg voert met lokale ondernemersverenigingen. Slechts een op de vijf ondernemers vindt dat de gemeente zich inzet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland pleit dus niet voor niets al langere tijd voor de invoering van een lokale MKB-toets, waarbij vooraf wordt getoetst of regeldruk wel uitvoerbaar is in de praktijk van kleine en middelgrote bedrijven.
Op https://www.mkb.nl/mkb-vriendelijkste-gemeente-van-2018 is vanaf 26 maart de top 100 van de landelijke ranglijst te vinden.

Top 10 steden:

1. Almere
2. Eindhoven
3. Apeldoorn
4. Oss
5. Deventer
6. Alkmaar
7. Ede
8. Leiden
9. Arnhem
10. Zoetermeer