Mooi(e tijd) geweest

0
99

Toen ik eind jaren zeventig van de vorige eeuw mijn ‘autojournalistieke pen’ oppakte waren stuurbekrachtiging en een Anti Blokkeer Systeem eerder uitzondering dan regel en voor een rechterbuitenspiegel moest je vaak nog bijbetalen. Mijn eerste ‘auto van de zaak’ was een gele Fiat 127. Inparkeren stond gelijk aan een flinke ‘work-out’ in de sportschool en in de herfst moest je hopen dat de motor startte.

Terugkijkend duizelt het mij wel eens. Het is werkelijk ongelofelijk wat er in de afgelopen ruim veertig jaar aan technische innovaties de revue gepasseerd zijn. Ik heb mij nooit een dag hoeven afvragen waar ik nu weer eens over zou schrijven. Heb meer dan 2.500 auto’s getest. Van de ‘lulligste’ Lada tot de fraaiste Ferrari. Ben bijna de hele wereld over gereisd, heb met niet de minste ‘captains of industry’ aan tafel gezeten en bijzondere plekken bezocht. Denk met veel plezier terug aan de keer dat ik in de woestijn in Jemen bij 52 graden heb geprobeerd een ei te bakken op de motorkap van een Renault 18 Turbo of de vele malen dat ik in Lapland op een bevroren meer mij kon uitleven in een Volvo of Saab. Het Noorderlicht gezien en met sneeuwscooters spectaculaire tochten gemaakt. Het zijn een paar momenten uit een hele mooie en leerzame tijd, maar misschien romantiseer ik wel teveel.

Het vak is de laatste tien jaar sterk veranderd. Vloggers, bloggers en influencers eisten, vaak zonder enige kennis van zaken, hun plek op. Zoals de auto ook in rap tempo evolueerde. Ik wil niet beweren dat veertig jaar geleden auto’s rijdende doodkisten waren, maar op het gebied van veiligheid is ongelofelijk veel gepresteerd. Autonoom rijden heeft de toekomst, de auto op fossiele brandstof zijn beste tijd gehad en misschien kun je over een jaar of twintig alleen nog op circuits de sensatie proeven van het zelf besturen van een oldtimer.

Ik zal de ontwikkelingen in de automotive wereld met veel interesse blijven volgen, maar ik leg mijn pen nu neer en kijk weemoedig terug op een mooie, interessante en leerzame tijd.

Hans van Sunder
Autojournalist (in ruste)
HvS Publiciteit
hvsunder@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here