Biermerk Wispe verovert de wereld

WEESP - Het heeft iets van een jongensboek. Drie broers die in 2009 een biermerk beginnen, het blijkt een gat in de markt en uiteindelijk willen ze een eigen brouwerij openen in het historische Weesp met haar rijke bierverleden. Het is het verhaal van Wispe dat dit jaar werkelijkheid moet worden.

Die broers zijn er al (Jitze, Jerrit en Remko Vellenga), het biermerk ook (Wispe), het gat in de markt is er (biologisch bier) en een brouwerij in Weesp is in zicht. Nog dit jaar moet Wispe in Weesp worden gebrouwen, nu nog gebeurt dat in Utrecht, waar de brouwketels worden gehuurd. Er wordt gebrouwen naar Weesper recept, dat wel.
Het blijft goed gaan met het Weesper biermerk Wispe. Vorig jaar is er 70 procent meer bier gebrouwen dan het jaar daarvoor. Over 2014 is er in totaal 20.750 liter Wispe gebrouwen, in 2013 was dat nog 12.000 liter.

Jerrit Vellenga van Wispe is vanzelfsprekend razend enthousiast, vertelde hij laatst aan Radio Weesp. "We doen heel weinig aan reclame. Het gaat vanzelf ondertussen. Het is ook een trend: speciale lokale bieren zijn heel populair. De komende jaren zal dan ook in de biermarkt het kaf van het koren worden gescheiden, een van de redenen om nu een eigen brouwerij te openen. We moeten nu een stap gaan zetten."
Wispe is in 2009 bedacht door de broers Vellenga. Een van de broers komt in Weesp wonen en ontdekt de Weesper geschiedenis die is doordrenkt met bier en jenever. Raar, zo constateert hij, dat Weesp geen eigen biermerk meer heeft. Als de broers dan ook besluiten een biologisch biermerk op te richten, is de link met Weesp en de geschiedenis een logische keus. In het eerste halfjaar van Wispe wordt er één soort gebrouwen: Blond. De productie bedraagt dat jaar 2500 liter. De jaarlijkse productie stijgt met ruim 70 procent per jaar en er komen twee zusjes in de Wispe-familie: Wit en Tripel. Wederom een succes. In Weesp en de regio staat Wispe op de kaart. In de biologische markt is er nog wel wat te winnen en laatst werden de broers zelfs gepolst om mee te denken over bierexport naar China en Afrika, waar Nederlandse bieren erg gewild zijn.

De broers zouden het leuk vinden om dit jaar de 100 procent groei aan te tikken en uit te komen op 40.000 liter Wispe én een nieuw bier te introduceren: een India Pale Ale, een bier dat zijn oorsprong kent in het Verenigd Koninkrijk; het werd daar gebrouwen voor de export naar India. Omdat het lang houdbaar moest zijn ging er extra veel hop in als conserveermiddel. De smaak is erg in trek in de bierwereld en daar wil Wispe graag bij aansluiten. 

Artikel geplaatst op: 24 maart 2015 - 21:57

Gerelateerd

Delen